torstai 26. lokakuuta 2017

Mistä asuntojen hinta koostuu?

Kun vajaa vuosi sitten liityin asuntovelallisten kunnianarvoiseen joukkoon, alkoi minuakin yhtäkkiä kiinnostaa lainojen marginaalit ja neliöhinnat. Asunnon ostamisen aikaan tarkastin lähinnä Tilastokeskuksen aineistoista hakemani postinumeroalueen viimeisimmän tiedon mukaisen keskimääräisen neliöhinnan asuntotyypin luokassa ja postinumeroalueen hintakehityksen.

Näin jälkikäteen ajattelin tutkia hieman tieteellisemmin, että mistä se neliöhinta lopulta koostuu. Koska sijainti (Helsinki vs muu pääkaupunkiseutu vs muut isot kaupungit vs muu Suomi) on liian tylsä ja itsestään selvä vastaus, ei sitä eikä edes postinumeroalueella asuvien ihmisten määrää huomioida. Sen sijaan Tilastokeskuksen Paavo-palvelusta revitään irti sellaisia muuttujia kuin postinumeroalueen mediaanitulot, korkeakoulutettujen osuus väestöstä, mökkien osuus rakennuksista ja rakennusalan osuus työpaikoista. Mitkä alueen sosioekonomiset indikaattorit kertovat kalliista asuinalueesta?

Datana on vuosi 2015. En imputoi dataa mitenkään, joten kaikkiaan aineistoon jää jäljelle 880 postinumeroaluetta, sillä hyvin monen pienen postinumeroalueen osalta tieto on vähäisten kauppojen lukumäärän vuoksi salattu. Tämä iso vinouma aineistossa on huomioitava tuloksia tulkitessa.





Katsotaan ensiksi nopeasti korrelaatiomatriisista miten postinumeroalueen neliöhinta korreloi selittävien muuttujien kanssa. Nähdään, että kaikista voimakkain korrelaatio on korkeakoulutettujen osuudella väestöstä. Korkeakoulutettujen suuri määrä viittaa siis kalliiseen alueeseen. Tämä on varsin loogista tänä "kuplien" aikakautena, sillä voitaneen väittää ihmisen koulutustason olevan tulotasoakin voimakkaampi sosioekonomisen identifioitumisen väline. Ja ihmiset tunnetusti haluavat elää itsensä kaltaisten ihmisten kanssa, jolloin "paremman väen" kalleille alueille hakeutuvat korkeasti koulutetut; vielä voimakkaammin kuin ne, joilla on korkeat mediaanitulot ja varaa ostaa asunto kalliilta alueelta. Kolmantena käytännössä samaan selittävien muuttujien ryhmään kuuluva työllisyysaste on myös melko voimakkaasti positiivisesti korreloitunut neliöhinnan kanssa.

Sen sijaan eläkeläisten osuus ja alueen korkeampi keski-ikä kertovat alhaisemmasta hinta-tasosta. Vaikka eläkeläiset ovat Suomessa rikkaampia kuin koskaan aikaisemmin, ei heidän asuinalueensa kuitenkaan erotu hintatasollaan. Ehkä vanhemmat ihmiset hakeutuvat eläkkeelle rauhallisemmille alueille, joihin ei ole niin paljon tunkua.

Tavallaan loogisesti omistusasujien osuus on negatiivisesti korreloitunut neliöhinnan kanssa; kalliilla alueella pienemmällä joukolla ihmisiä on varaa omistaa asunto. Myös asumisväljyys on käänteisessä suhteessa neliöhintaan; ei ihme, kun miettii kuinka paljon Helsingin Kallion pikku luolista kehdataan pyytää.

Lisäksi nuorten lapsettomien talouksien osuus on voimakkaasti positiivisesti korreloitunut neliöhinnan kanssa. Nämä lienevätkin ihmisiä, jotka asuttavat Kallion ja Punavuoren kaltaisia trendialueita. Palvelualan työpaikkojen osuus on hieman positiivisesti korreloitunut neliöhinnan kanssa, mutta rakennusalan työpaikoilla ei ole mitään vaikutusta. Samoin varsin merkityksettömäksi jää asuntojen keski-pinta-ala sekä kesämökkien osuus.

Korrelaatioita tutkimalla ei kuitenkaan päästä pitkälle. Esimerkiksi oletus lineaarisesta trendistä muuttujien välillä on usein naiivi. Alla muutama sirontakuvio, joka havainnollistaa asiaa. (muuttujat on skaalattu samalle arvoasteikolle kuvioiden selkiyttämiseksi)






Korkeakoulutettujen sirontakuvio on hämmentävän siististi käyttäytyvä. Sen sijaan kolmessa muussa havaitaan loess-käyrää tuijottamalla pientä epälineaarisuutta. Tosin asumisväljyyden ja lapsettomien talouksien kohdalla muutoksen aiheuttaa enimmäkseen muutama poikkeava havainto, muuten niissäkin on havaittavissa enimmäkseen lineaarinen vaikutussuhde. Omistusasujat on vaikeampi ja siinä näyttäisi olevan aitoa epälineaarisuutta. Tämä selviääkin kokeilemalla sovittaa polynominen regressio sekä yleistetty additiivinen malli kyseiselle muuttujalla. Alla polynomisen regression tulokset:

Coefficients:
                                                            Estimate Std.   Pr(>|t|) 
(Intercept)                                         -940.2283        0.0244 *
poly(opiskelijat, 3, raw = TRUE)1  528.9164      0.0000000152 ***
poly(opiskelijat, 3, raw = TRUE)2  -27.6730       0.0000052742 ***
poly(opiskelijat, 3, raw = TRUE)3    0.4327        0.0000561982 ***

Koska tässä on kuitenkin tarkoitus ennemminkin tulkita ja ymmärtää asunnon neliöhinnan kanssa korreloivia tekijöitä kuin sovittaa paras mahdollinen malli, teen tulkinnat yksinkertaisuuden vuoksi perinteisestä lineaarisesta regressiosta. Käytän tosin lasso-regressiota, joka suorittaa automaattista muuttujien valintaa "rankaisemalla" regressiokertoimia erillisellä termillä. Näin käytännössä merkityksettömien selittävien muuttujien kerroin lähenee nollaa ja jäljelle jää merkitykselliset termit.

(Intercept)         -2213.3834188
keski_ika              70.0156752
mediaanitulot          53.7432632
asumisvaljyys         -57.2494851
asuntojenPintaAlaKA     .     
elakelaisia           -28.4794538
lapsettomatTaloudet    48.2953638
opiskelijat           -57.9906649
omistusasujat         -18.3675480
rakennusalanOsuus       0.4398833
palvelualanOsuus       -0.2196908
tyollisyysaste         47.0407909
korkeakoulutetut       69.4857300
kesamokkienOsuus        0.2637277

Asunnon keskipinta-ala tippuu kokonaan pois mallista ja palvelualan ja rakennusalan työpaikkojen sekä kesämökkien osuuksien merkitys jää hyvin pieneksi. Yhden vuoden lisäys keski-ikään ja yhden prosentin lisäys korkeakoulutettujen osuuteen lisäävät neliöhintaa noin 70 eurolla, tuhannen euron lisäys mediaanituloihin 53 ja prosentin lisäys työllisyysasteen 47 eurolla. Sen sijaan yksikön lisäys asumisväljyyteen (Tilastokeskuksen virallinen määritelmä: Asumistiheys on asunnon koon ja siinä asuvien henkilöiden lukumäärän välinen suhdeluku. Asunnon koko ilmaistaan joko huonelukuna tai asunnon pinta-alana.) 

aiheuttaa 57 euron tiputuksen neliöhintaan, opiskelijoiden osuus lisäys yhdellä prosenttiyksiköllä vajaan 58 euron.

Tein lopuksi vielä päätöspuun. Se on tylsä. Käytännössä korkeakoulutettujen osuus tulee joka toisessa tienristeyksessä vastaan:

Jos siis asuu alueella, jolla korkeakoulutettujen osuus väestöstä on yli 24 prosenttia ja asuntojen keskipinta-ala yli 77 neliötä, joutuu yhdestä neliömetristä pulittamaan yli 5500 euroa. Sen sijaan jos postinumeroalueella asuu korkeakoulutettuja alle 4,4 prosenttia väestöstä, selviää alle 1000 eurolla. Noin niin kuin keskimäärin.

Omalla postinumeroalueellani asuu noin 10 % korkeakoulutettuja. Maksoin mielestäni aivan liikaa neliöistäni...