keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Jenkkijytky Twitterissä: miten Trumpin voittoon reagoidaan?

Vuosi 2016 tullaan muistamaan poliittisten protestien vuotena, vuotena jolloin poliitikot heittivät faktat roskakoriin ja vaalit ratkaisi epämääräiset tunteet. Donald Trumpin valinta on itsessään suuri onnettomuus tuodessaan maailman voimakkaimman valtion johtoon miehen, josta emme oikeasti tiedä, että minkälaista politiikkaa hän tulee aidosti ajamaan seuraavan neljän vuoden ajan. Mutta vielä huolestuttavampaa on se iso kuva, johon Trumpin voitto asettuu; Trumpin valinta on jälleen yksi uusi isku liberaalin, avoimen, suvaitsevaisen maailman arkkuun, jota esimerkiksi Unkarin Orban, Puolan PiS ja brexit ovat jo pelkästään vuonna 2016 kovasti heikentäneet.

Kampanja-Trumpin kaikkia lupauksia presidentti-Trump ei tietenkään pysty täyttämään. Lähtökohtaisesti voimme kuitenkin odottaa ainakin ympäristöarvojen polkemista, luultavasti Pariisin sopimuksesta vetäytymistä, protektionistista kauppamuurien pystyttämistä sekä arvaamatonta ja epävakautta lisäävää ulkopolitiikkaa. Maailman ja planeetan ympäristö, talous ja turvallisuus tulevat kärsimään, enemmän tai vähemmän.

En aio tehdä monimutkaista data-analyysiä tai huolella kirjoitettua poliittista analyysiä. Satoja minua parempia kirjoittajia on kirjoittanut ja kirjoittaa aiheesta parempia artikkeleja. Teen tässä vain nopean analyysin, että millä fiiliksin Trumpin voitto otettiin vastaan. Omassa kuplassanihan Trumpin voittoa lähinnä kauhisteltiin. Syystä.

Aineistona on noin 1600 twiittiä, joissa mainitaan sana "Trump" (en tiedä miksi Twitterin apista ei minulle isompaa massaa tällä kertaa suotu). Teen aineistolle syuzhet-paketin avulla sentiment analysis-tarkastelua eli tutkin twiiteissä esiintyviä tunnetiloja.

Kun kaikki alle 0-AFINN-arvon negatiivisiksi ja yli nollan positiivisiksi, luokkien frekvenssit ovat seuraavat:


negatiivinen positiivinen 
         749          845 
 
 
Jos taas otetaan raaoista sentimenttiarvoista keskiarvo, on lopputulos 0.124.

Twitterissä siis lievä enemmistö on positiivin mielin Trumpin voitosta. Ei ihme, voittihan hän vaalitkin.





Tässä vielä sanapilvi, jossa erotellaan negatiivisiksi ja positiiviksi luokiteltujen twiittien yleisimmät sanat.



"Shit". Ei lisättävää. No, neljä vuotta on lyhyt aika tuhota maapallo ja alle kolmekymppisten äänissä niin Clinton kuin Bremain olisivat olleet massiivisia voittajia.